Výroba mýdla Belina
Jakým způsobem se vyrábí Aleppské mýdlo značky Belina?
Aleppské mýdlo, jako první pevné na světě, se vyrábí již mnoho staletí stejnými tradičními postupy a to od konce listopadu do konce března.
Firma Belina vyrábí toto přírodní mýdlo bez syntetických či konzervačních látek, výhradně z olivového a vavřínového oleje s ohledem na zachování tradičních receptur. Jeho skvělé účinky na pokožku i vlasy jsou známé celosvětově.
Chráněné zeměpisné označení Aleppského mýdla
Aleppské mýdlo podléhá ochraně zeměpisného označení dle syrského zákona č. 8 oddíl 2 ze dne 6.3.2007. Vyhláška s logem a zeměpisným označením byla zveřejněna pod č.9134 dne 5.10.2011.
Ochrana zeměpisného označení znamená, že je chráněn název a místo výroby. Jakékoliv mýdlo nesoucí název „Aleppo Soap“ musí být vyrobené v Aleppu nebo mít povolení od řemeslnické komory v Aleppu. Jestliže tomu tak není, musí výrobci mýdel v Sýrii nazývat svůj produkt „Ghar Soap“ neboli vavřínové mýdlo.
Před začátkem války v Sýrii jsme mýdlo vyráběli v Aleppu, poté jsme se přesunuli do Turecka. Naše firma ale stále chrání tradiční postup a recept mistrů výroby mýdla v Aleppu. Mýdlo vyrábíme dle receptů našichpředků. Výrobu mýdla označujeme „receptem“, protože se domníváme, že mistři mýdla ho skutečně „vaří“ jako ti nejlepší kuchařští mistři orientu.
V naší továrně dochází k vaření, lití a sušení mýdlové pasty. Jedná se o nezbytné kroky pro tradiční výrobu pevného mýdla. V továrně je také velký skladovací prostor určený ke schnutí a čištění mýdla po dobu minimálně 9 měsíců. Tradiční pevné Aleppské mýdlo je poté ručně řezané a razítkované speciální pečetí, kterých existuje jen několik.
Naše firma vyrábí také voňavá mýdla. Tato mýdla lze upravit (přidáním přísady) a lisovat tak, aby voněla různými vůněmi. Vůní máme na výběr několik a všechny jsou výhradně přírodní.
Jednotlivé fáze výroby mýdla
V různých fázích výroby se přísně dodržují tradiční metody v souladu s recepty našich předků. To se poté odráží v jejich kvalitě.
Výroba od konce listopadu do konce března se již mnohá staletí řídí stejným procesem. Proces zmýdelnění začíná zahřáním vody a hydroxidu sodného na specifickou teplotu ve velkém kotli. Poté se přidá olivový olej, který se udržuje při vysoké teplotě po dobu 12 hodin, a nechá se odstát. Hmotu zahříváme destilací v páře, abychom lépe kontrovali teplotu a zaručili, aby olej neztratil své prospěšné vlastnosti.
Následující den obsah zahřejeme a za stálého míchání přidáváme filtrovaný vavřínový olej.
Výsledná mýdlová hmota se několikrát propláchne slanou vodou, aby došlo k odstranění jakýchkoliv nežádoucích látek. Chlorid sodný obsažený v mýdlu pochází právě z této fáze. Voda se poté odstraní z kotle a je recyklována. Přirozenou chemickou reakcí mezi oleji a hydroxidem sodným poté dojde k transformaci oleje na mýdlovou molekulu.
Mýdlová pasta se poté rozprostře a vyhladí na povrchu. Jakmile ztuhne, ručně se nakrájí na jednotlivé bloky mýdla. Každé mýdlo je pak ručně ražené naší pečetí značky Belina.
Mýdla se postupně zvedají na palety a rozdělují dle obsaženého množství vavřínového oleje. Poté se umístí do větraných sklepů bez slunečního svitu. Zde začíná doba sušení, která trvá minimálně 9 měsíců. Během této doby mýdla oxidují a na povrchu se tvoří žlutohnědá barva. Nicméně po rozkrojení má jejich vnitřek nádhernou olivově zelenou barvu.
Po uplynutí doby sušení se mýdla vyčistí, zabalí do fólie, vloží do krabic a naloží na palety. Mýdla jsou tak připravená k odeslání.